Som ett självhushållade hem brukar många skaffa höns så även vi. De var de första att flytta in på gården förutom bondkatten Lill-Månke. Tänkte skriva lite om våra erfarenheter av att skaffa höns och vad jag tycker är bra att tänka på innan. Beroende på hur en bor, i bostadsområden i detaljplan brukar kommunen ha riktlinjer som måste kollas upp innan det skaffas höns. Oftast brukar de gå att ha höns men inte tupp.
Vilken ras vill jag ha?
Det finns en uppsjö av olika raser. Innan vi skaffade höns tänkte jag mer på vilken färgen på äggen skulle vara än själva rasen. Ville ha en sån där färgexplosion som jag sett på så många foton på instagram. Jag gick med i flera hönsgrupper på facebook och satte ut en förfrågan om att köpa höns. Då fick jag svar av en kvinna som hade Bjurholmshöns att sälja. Klart att jag blev intresserad. Läste en del om Bjurholmshöns historia om hur de nyligen hittades på en gård i just Bjurholm och hur tåliga de har blivit för vårt klimat här i norr. Så det fick bli dom. Vi åkte och hälsade på dem i Grundtjärn en liten by en bra bit från oss men samma kommun. Några månader senare efter vi byggt hönshuset fick de flytta in. Jag tänker att ska jag ändå ha djur så kan jag lika gärna bevara en lantras. Kommer att göra det just nu men kanske jag ändrar mig senare.
Hönshuset
Vi byggde om vår ena del av stian i ladugården till hönshus. Den delen är isolerad men inte uppvärmd. Läste en del om olika typer av färger att måla med. Kalkfärg är bra den motverkar förekomst av kvalster. Men det landade på en fasadfärg som är lätt att spola av. Det är viktigt att det inte är för mycket hål och vrån som kvalster och andra skadedjur kan få för sig att bo. Sedan var det reden. Här blev lösningen en gammal möbel som förra ägaren lämnat kvar. Sittpinnar måste höns ha. De sitter på dem och sover. Viktigt att tänka på att pinnarna är tillräckligt grova för deras fötter. Är de för smala kan de å problem att gå. Vi har sittpinnar från naturen. Under sittpinnarna har vi satt en bajsbräda som jag klätt med golvmatta från vår lägenhet i Stockholm. Lätt att skrapa av och rengöra. På golvet har vi stallströ, i reden har de hö.
Mat och vatten har vi hängande från taket som kommer från granngården. Höns är inte direkt renliga så det blir lite bättre när de hänger upp.
Städa
Städa behövs, mocka ut ströet. byta hö i reden. Jag såpskurar inne hos hönsen, får sopa täpper till porer i träet så det minskar risken för kvalster. På våren ha jag kört ordentligt med vatten för att få så rent det går i ett hönshus. Så fint när det är nytt strö och en halv dag senare syns det knappt att det är städat…
Frigående eller hägn?
Ja det är väl helt enkelt vad en vill eller har möjlighet till. Risken med frigående är rovdjur som kan ta hönsen. Men de är lyckliga och därför får mina vara fria. Vi har haft våra duster om att inte vara i köksträdgården men jag har vunnit. Ja för att jag satt upp stängsel inte för att de har gett upp. Vi har en rastgård till våra som vi använt oss av är de haft små kycklingar och när vi varit iväg. Nu i år fick våra kycklingar komma ut efter några veckor för hönsen verkade så olyckliga med att inte få leta mat.
Vår tupp Blixten är verkligen superduktig på att varna för rovdjur. Vi har både skator och andra rovfåglar som hälsar på. Tyvärr har vi tappat två kycklingar i år.
Fördelar
Höns ger oss gödsel, kanongödsel! En av anledningarna för förutom goda ägg som är gula på riktigt! Eftersom jag odlar en del och det en del gödsel också 🙂