Kategorier
Matlagning Växter - Örter

Sallad på maskros

Här kommer ett kort tips nu när det är grönt och skönt i naturen!

Nu har vi nämligen ett helt skafferi ute och bara att plocka och äta! Så till middagen plocka jag maskrosblad som används i stället för salladsblad. Bladen är rika på järn och protein! Som ungefär som ruccola. Många av oss känner igen och känner oss säkra på maskrosblad så det kan vara en bra sak att börja med om en är osäker på plocka växter själv. Det är så smaskigt och gott att få ta vara på naturens godsaker. 

Hittade även harsyra som jag har skrivit om tidigare. Det som är bra att tänka på när ni plockar mat i naturen är att skölja den väl så att ni inte får jord och sand eller kanske ett litet djur. Jag skulle också rekommendera att inte plocka vid vägar pga. avgaser men det kanske är självklart 😉 Så våga prova!

Kategorier
Personliga tankar

Hitta tillbaka

Sista tiden har jag funderat mycket på att hitta tillbaka till det naturliga och det självklara. Det var en av anledningarna varför jag ville flytta tillbaka till Örnsköldsvik. Kände en viss intoxikation av storstads tempo och en känsla av att inte hinna med. Sen har vi önskat att få vara närmare familjen då Ruben älskar att träffa sin morbror med familj och jotar (morfar) och momo (mormor), ja såklart vi också. Så hamnade vi här vilket vi hade önskat och kämpat för och allt kändes lite upp och ned. För än hur det är så tar det tid innan vi människor har ställt om oss. Jag har fortfarande svårt att vänta i en kö på ica men det börjar bli bättre. Jag börjar bli bättre. Härom dagen skrattade jag för mig själv när en bakom mig i kön stressade kassörskan att öppna en kassa till, så hen ställde sig i den ”nya” kassan för få gå före oss andra i kön… men vi hann betala och hen hann byta tillbaka till en kön igen.. Det påminde mig om mina år i Sthlm och stressen… Tålamodet… 

När jag precis hade flyttat ner letade jag längre efter en plats som va tyst och som var i skogen men jag hittade den aldrig. Det var alltid ljud, det var alltid människor. Tillslut glömde jag att leta. Jag gav upp. Nu kan jag få en bit av friden för mig själv och jag behöver den. Vad får er att slappna av och må bra? Vi alla har våra sätt och mitt är naturen, både med andra och själv.  

Kategorier
Små äventyr Växter - Örter

I Skuleskogen bland harsyra och bäverdamm

Igår var jag och Ruben med en jobbarkompis och hennes hundar i Skuleskogen. Vi Gick från entré nord till Tärnättholmarna. Vid entrén finns det kartor över nationalparken. 
 


 

 

 

 

 

 

På vägen ut till holmarna passerar vi en bäverdamm där bäver lämnat synliga spår efter sig.

 

 

 

 

Naturen är så vacker att det gör ont i en. Det var spegelblankt i går och solen värme som om det vore högsommar. Blev lite sugen på ta ett dopp men det blev inget denna dag. Eftersom Ruben är 3 år så kan han gå en hel del själv och det gör han oftast springandes. Ibland så tar vi en paus och tittar på myror och spindlar. Ibland så leker vi inte nudda mark genom att hoppa på stenar och ibland är benen trötta och få vila på mammas rygg fungerar lika bra nu som förra året. Så mysigt att han fortfarande tycker det är okej att bli buren. 

Jag lärde Ruben om harsyra och han gillade att äta blommorna. Jag tycker det är viktigt att lära sig om skogen och allt mumsigt som finns där. Men även hur försiktig en måste vara att inte äta sådan du inte vet vad det är. Harsyra tillhör Oxalissläktet och jag älskar dessa blommor, jag två olika oxalis hemma en med lila blad och en med gröna och vita blommor. Harsyra kan du har i sallad eller bara knapra som du vill under skogspromenaden. 

 

 

Vi grillande lite korv ute men nu känns det lite läskigt då det är så torrt i marken. Jag hoppas att alla är försiktiga och ser till att elden är riktigt släckt innan den lämnas. Det kanske är en pekpinne men som alla vet sprider den sig väldigt snabbt nu och det känns så onödigt att skapa en skogsbrand.

 

 

 

Idag är vi också lediga och jag tror vi kommer att ta en dag i stugan och fortsätta göra i ordning inför sommaren. Önskar er en fin dag!

Kategorier
Personliga tankar

Nattugglan har flugit iväg

Nu har jag jobbat natt igen och det jag varit rädd för har hänt. Jag kan inte sova på dagen. Har tidigare haft svårt att sova men nu sover jag inte mer än 3 timmar. Vaknar upp utan anledning och kan inte somna om. Försöker verkligen men detta går inte. Läste något klokt en person skrev andas en stund och känn efter vad som är rätt för dig. Ibland än hur gärna du vill så är det bättre att lyssna på kroppen. Har nu fått klart att mina nattpass kommer att konverteras till kvälls- och passdag. Detta innebär lite fler dagar för att få ihop timmarna men det måste vara värt om jag ska kunna vara en bra mamma och njuta av det underbara liv jag har här i Norrland.

Efter vår flytt kom jag ur mina goda vanor med att meditera och lyssna inåt. Jag har fått kämpa senaste tiden för att få tid och komma ihåg. När jag gör det kommer lugnet och det gör att livet för mig blir lättare. Som när jag är ute i naturen tycker jag om att bara sitta stilla, lyssna på vinden. Därför är det så viktigt för mig att vara nära och ofta få komma ut i naturen.

Sköt om er där ute, var rädda om er och tänk på ert bästa så ni kan göra ert bästa.

Kategorier
Matlagning Personliga tankar

Dagarna tre

I helgen har vi varit lediga tillsammans i hela tre dagar och det har bestått av massa jobb ute i stugan. Vi har nämligen tänkt att Ruben ska få en sandlåda och och rutschkana att åka i. Sen en rabatt att ha lite gott i som morötter, lite bönor och lite kryddor. Äventyren har bestått av leta daggmaskar, myror, spindlar och ödlor.

Vi har flyttat en hel del ved som min pappa har för att göra plats. Då hittade vi denna lilla ödla. De stod blixtstilla hur länge som helst innan den stack iväg och gömde sig. Så idag när jag fortsatte med veden så råkade jag visst få med mig ödlan och vips så hade den tappat svansen 🙁

Vi passade på att laga mat på Muurikkan idag. Det blev ett perfekt avslut på helgen. Få varva ner vid havet och elden är precis vad iaf jag behöver.

Eftersom helgen bestod av fokus på arbete ville jag göra matlagningen så lätt om möjligt men ändå njutbar. Jag gjorde en pytt på: lök, vitlök, champinjoner, paprika, inlagd potatis (och ja det blev gott) och kycklingfärs. Kryddade endast med salt och peppar enda jag saknade var färsk persilja då hade det varit perfekt. Serverade detta med vitlöks aioli.

Nu väntar en vecka med nattjobb och jag verkar inte vara byggd för att vända om dygnet. Kan inte sova och jag mår så dåligt i flera dagar efteråt med huvudvärk, illamående och framför allt ett riktigt dåligt humör. Värsta tycker jag är att jag inte har något tålamod med Ruben och det är inte hans fel, min lilla älskling.

Kategorier
Kroppsvård

Grankådsalva

Så ville jag göra den gamla klassiska kådsalvan. Vilket va ett bra tillfälle nu när jag har tillgång till lite egna granar. Skrapade ihop kåda som runnit ur trädet. I den här kådan samlas såklart massa böss ( som vi säger här och menar skräp). Därför behöver den renas om en inte vill ha en ordentlig peeling;). Så här gjorde jag men det finns andra sätt som att koka den i vatten och använda sig av silar. Jag klippte en bit tyg.
Så gjorde jag den till en liten boll:


Sedan använde jag med av en grillpinne som jag la i blöt för att den inte skulle börja brinna.
Satte den över ett litermått som på bilden. Sedan in i ungen så att kådan smälter och rinner ut genom tyget. Så stannar allt böss kvar i tyget. Märkte dock att jag skulle ha haft tyget i blött också det blev väldigt varmt.
När kådan var renad så satte jag litermåttet över vattenbad och i med bivax och olivolja.
Så fick detta smälta och rördes ut till önskad konsistens.
Salvan blev rätt tjock och jag blandade ut den med mer olja. Jag har inga exakta mått på just denna salva då det är första gången jag för den, men ungefär 20% kåda, 20% olja och 60% bivax. Nu provar jag den på Eric och hans torra knogar. Salvan ska vara bra mot sprickor, torr hud och den är även antiseptisk.

Berätta gärna om ni själv gjort sån salva och vad ni tyckte!

Kategorier
Hantverk

Hur gick det med kaffepåsen?

Jag har suktat efter en kaffepåse länge nu. Har googlat en del och det finns så många fina där ute. Det är sånt hantverk bakom dom. Men så är jag så där, att jag tycker om att få skapa mina egna saker om jag kan. Så hittade jag på en hemsida där en kunde köpa färdigt kit med instruktioner och renskinn. Tyckte detta lät som en bra grej då jag faktiskt inte själv behöver rita upp mönster och mäta osv.  Sagt och gjort.

Det tog med två kvällar men cirka 3 timmar att få min kaffepåse klar. Det var enkla instruktioner och inte så många bitar att sy. Dock är det att tänka på att en vass nål behövs för att sy i skinn.

Förra året så gjorde jag min kaffesked i gran som nu har fått flytta in i min påse. För mig blir sakerna viktiga på ett helt annat sätt när de har en historia, en själ. Premiär kaffet smakade så gott.

Jag trivs bra vid hav som i skog. Bara jag är fri.

Kategorier
Matlagning Små äventyr

Livet på en pinne

Igår åkte vi till mormor och där bestämde vi oss för att åka och grilla pinnbröd. Min mamma har tydligen aldrig grillat pinnbröd själv så det blev en ny erfarenhet för henne. Vi åkte till ett ställe som kallas Björnforsen, uppkallad efter att en kvinna som bodde på vid ån, hon hade suttit och tvättat kläder i ån och då dök en björn upp.

Hade gärna försökt fota mera på denna fina plats men som mamma prioriterar en alltid sitt barn och när han inte vill längre är det bara att sluta… Jag får återvända när jag är ensam någon gång. Just nu är det kraftiga strömmar i och med vårfloden. Så jag vill inte ha mitt barn springande vid vatten.
Pinnbrödet blev i alla fall en hit hos stor och liten.

Vårt enkla recept som är gjort på en höft som blir 4-5 små pinnbröd.
– ca 5 dl vetemjöl
– Nypa salt
– ca 3 krm bakpulver
– vatten tills smeten är ”lagom” kladdig, så r det bara att baka ut en ”orm” och linda kring spetsen av en grillpinne.
Vi brukar använda oss av smör men sylt är säkert också gott som vi säkert kommer att prova i framtiden.

Ruben tyckte att det var kul att få grilla själv än om de blev lite brända ibland men vad gör väl det 😉

När vi skulle åka hem så fick jag punktering på bilen men det gick att fixa det också! Ha en fin helg, jag ska jobba hela helgen, var rädda om er!

Kategorier
Matlagning Små äventyr

Måsar, solsken och massa energi

I lördags packade vi in oss i Passaten med väskan full med mat och en hunger av familjhäng. Vi åkte ut till Skeppsmalen som ligger norr om Örnsköldsvik och jag skrivit om i ett tidigare inlägg 

På vägen ut fick vi se två tranor som sprang på isen vid en tjärn. Ena tranan uppvisade en galen sida och dansade för oss. Försökte fånga fåglarna på bild men blev inte bättre än så här:

 

Ute vid havet mötes vi av en underbar vy. Skeppsmalen kan en alltid lita på.

Vi valde en plast av många, en plats e bra bit från havet för att inte behöva vara orolig för att Ruben ska ramla i.


Så fixade jag med mat. Det blev fisktacos! Så gott och ännu lyxigare att få äta den ute.


Enkelt att hacka alla tillbehör och ”bara” steka på fisken ute. Det är riktig snabb lunch.

 

Under tiden jag lagade mat upptäckte Ruben och Eric de olika bassängerna med vatten och massa små kryp i. Väldigt spännande att utforska och mycket berg och stenar att klättra på och öva balans och styrka på.

Jag undrar om någon vet om en bra barnbok som handlar om småkryp och någon med fåglar? Helst en bok som fungerar för ett barn som är 3 år.


Avslutningsvis drack jag kaffe i solen. En bättre helg kunde jag inte ha önskat mig.

Kategorier
Matlagning Små äventyr

Pannkaka

Idag istället för att steka vår pannkaka inne tog vi med oss smeten och åkte till Fjälludden. Det är nästan exakt 2 mil i från Örnsköldsviks centrum. Med bil åker ni mot Domsjö, sedan mot Gullvik, sedan åker du mot Genesmon i Sörvåge och längst ut där kommer en till FJälludden. Hit kan ni också ta er med båt. Det första en möts av är:

Väl ordnat med dass, soptunnor. Det är kommunen som tar hand om skötseln och måste ge dom mycket väl godkänt! Här finns massor med ved för att kunna grilla! Flera grillplatser och bänkar för att kunna njuta av utsikten.

Det finns raststuga med kamin:

Bastu <3

Maten lagade vi på vårt spritkök, det var en stund sedan vi använde det. 

Vi kunde njuta av maten med en fantastiskt utsikt!

 
Ruben passade på att samla kottar, hitta en tärning och köra lite plogbil! Älskar dom där små smutsiga fingrarna <3