Så ville jag göra den gamla klassiska kådsalvan. Vilket va ett bra tillfälle nu när jag har tillgång till lite egna granar. Skrapade ihop kåda som runnit ur trädet. I den här kådan samlas såklart massa böss ( som vi säger här och menar skräp). Därför behöver den renas om en inte vill ha en ordentlig peeling;). Så här gjorde jag men det finns andra sätt som att koka den i vatten och använda sig av silar. Jag klippte en bit tyg.
Så gjorde jag den till en liten boll:
Sedan använde jag med av en grillpinne som jag la i blöt för att den inte skulle börja brinna.
Satte den över ett litermått som på bilden. Sedan in i ungen så att kådan smälter och rinner ut genom tyget. Så stannar allt böss kvar i tyget. Märkte dock att jag skulle ha haft tyget i blött också det blev väldigt varmt.
När kådan var renad så satte jag litermåttet över vattenbad och i med bivax och olivolja.
Så fick detta smälta och rördes ut till önskad konsistens.
Salvan blev rätt tjock och jag blandade ut den med mer olja. Jag har inga exakta mått på just denna salva då det är första gången jag för den, men ungefär 20% kåda, 20% olja och 60% bivax. Nu provar jag den på Eric och hans torra knogar. Salvan ska vara bra mot sprickor, torr hud och den är även antiseptisk.
Berätta gärna om ni själv gjort sån salva och vad ni tyckte!
5 svar på ”Grankådsalva”
Coolt! 😀
Vi säger också så, fast mer ”bôôôs” (släppande Ö-ljud liksom). 😀
[…] om det först i sommar jag odlat mina egna ringblommor till min ringblomssalva. Samlat kåda till kådsalva . Även om det är på sparlåga livet just nu pågår så ser jag det som en uppladdning inför allt […]
Så smart att använda ugn och tygklut! Min far i grannbyn till Bullerbyn gjorde också grankådsalva, minns hur köket blev klibbigt… ?
Det låter toppen recept.
De måste jag prova 👌
Men
När du smälter kåda i ugn hur många grader har du ?
Mch Anneli
Hej! Kul, jag brukar köra på låg värme ca 80-90 grader. Nu var det ett tag sedan jag gjorde men ska nog göra till våren igen 🙂